Palačinkové recepty na tři způsoby
Palačinkové recepty na tři způsoby
Jste milovníci dezertů či sladkých snídaní? Nebaví vás už připravovat běžné recepty z pár ingrediencí? V tomto článku vám ukážeme, jak se dají naservírovat obyčejné palačinky na tři různé a hlavně originální způsoby. Najdete zde dva sladké a jeden slaný recept na toto velmi oblíbené jídlo nejen dětí. Pojďme se na ně rovnou podívat.
Makové palačinky
Začneme variantou, která bude zároveň nejednoduší ze všech. Na tento sladký recept pro jednu až dvě osoby si připravte:
150 ml mléka
1 vejce
2 lžíce mletého máku
20 g hladké mouky
10 g špaldové mouky
1 lžička kokosového oleje
Postup:
Vejce rozšlehejte v mléce, přidejte mák, obě mouky a důkladně vmíchejte. Hladkou směs nechce chvíli odstát v ledničce. Palačinky smažte na lžičce kokosového olej z obou stran dozlatova. Zdobte dle chuti – například jogurtem, dalším mákem, oříšky či ovocem. Uvidíte, že si pochutnáte!
Celozrnné palačinky naslano
Ne každý má rád sladké a ne každý preferuje bílou mouku v přípravě domácího jídla. Pro takové gurmány tu máme i slaný recept, který se zároveň hodí do zdravého a vyváženého jídelníčku. A co přesně budete potřebovat na palačinky pro dvě až tři osoby?
Těsto:
150 g hladké špaldové či žitné mouky
400 ml mléka
2 vejce
½ lžičky soli
1 lžička oleje
Náplň dle preferencí:
Tvaroh či Cottage sýr
Žampiony
Šunka
Špenát
Tuňák v konzervě
Koření dle chuti: sůl, pepř, chilli, červená paprika apod.
Opražená semínka či kešu oříšky
Postup:
Těsto na palačinky vytvoříte smícháním výše uvedených ingrediencí dohladka. Po odležení těsta smažte palačinky na troše oleje. Mezitím si připravte náplň dle své chuti. Můžete použít tvaroh či Cottage sýr s kostičkami vysokoprocentní šunky, špenát, tuňáka či kousky orestovaných žampionů. Dochuťte kořením a solí dle svého a přidejte na sucho opražená semínka či oříšky. Dodají palačinkám ještě mnohem lepší chuť. Hotové palačinky naplňte a srolujte. Můžete podávat jako klasické palačinky nebo je nakrájet jako jednohubky a napíchnout na párátko. Tento recept se tedy dá připravit jako plnohodnotné jídlo, ale i jako pohoštění pro návštěvu.
Zapékané palačinky
Poslední a opět sladký recept bude o něco složitější a náročnější na přípravu, nicméně věřte, že výsledek stojí za to! Na zapékané palačinky pro cca pět lidí si nachystejte:
Těsto:
500 ml mléka
2 vejce
1 lžíce oleje
125 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
1 špetka soli
Náplň:
375 g tvarohu
1 vanilkový puding + mléko
1 velké vejce
1 vanilkový cukr
Hnědý cukr dle chuti
Citrónová kůra
Ovoce dle chuti
„Zálivka“:
200 ml mléka
1 vejce
Cukr či jiné sladidlo
Postup:
U tohoto receptu si připravte těsto na klasické palačinky. Smíchejte tedy mouky, mléko, olej, vajíčka a špetku soli a vytvořte hladkou směs. Během smažení palačinek si uvařte puding z mléka a pudinkového prášku a dochuťte cukrem či jiným sladidlem. Nechte částečně vychladnout a následně přimíchejte tvaroh, vejce, vanilkový cukr a citronovou kůru. Můžete přidat i skořici, kokos, kakao, oříšky a ovoce podle toho, na co máte zrovna chuť. Fantazii se meze nekladou.
Palačinky pokládejte do zapékací misky, pomažte náplní, případně doplňte o ovoce. Takto střídejte vrstvy až do vyčerpání náplně a palačinek. Nakonec zalijte „zálivkou“ z mléka, vejce a cukru, aby se ještě lépe zapekly. Dejte do vyhřáté trouby na 200 stupňů. Záleží, jak výkonná vaše trouby je. Proto raději palačinky hlídejte a případně propíchněte vrstvy vidličkou, abyste se ujistili, že jsou již dobře propečené. Po vytáhnutí z trouby posypte moučkovým či skořicovým cukrem a podávejte. Dobrou chuť!
Zpět na výpis článků